Ontelbaar veel geluidmachines heeft beeldend kunstenaar Hans van Koolwijk (1952) inmiddels op zijn naam staan. Van Koolwijk is gefascineerd door klank. Hierbij speelt de multi-zintuiglijke waarneming – geluid dat te horen, te zien en zelfs te voelen is – een belangrijke rol. Objectieve natuurkundige verschijnselen worden veredeld, getransformeerd tot unieke, onalledaagse werken. De geluidmachines van Van Koolwijk werken in op het gevoel, ze verwonderen en ontroeren. Van Koolwijks innovatieve geluidkunst, die zich bevindt op het snijvlak van beeldende kunst en muziek, heeft door de jaren heen brede nationale en internationale erkenning gekregen.  

De Klankkaatser, een van de sleutelwerken in de carrière van Hans van Koolwijk, werd onlangs voor twee jaar geïnstalleerd in het Zwitserse museum Technorama. In deze eivormige ruimte van tien meter hoog kunnen vijf mensen tegelijk staan. Het ei bevat een lichtinstallatie en een geluidmachine waaruit gecomponeerde klanken klinken, die door de gehele wand worden weerkaatst naar een centraal punt op oorhoogte. Omdat de klanken niet uit één bepaalde richting komen, maar van alle kanten, ervaren de luisteraars in dat punt de sensatie alsof de klanken ín hun hoofd worden gecreëerd. In 2010 was er een grote overzichtstentoonstelling van Van Koolwijks werk te zien in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.
 
Klank is materie bevat alle belangrijke werken uit het rijke œuvre van deze pionier van de Nederlandse geluidkunst. In de tekst wordt veelvuldig verwezen naar unieke geluid-en filmfragmenten die zijn terug te vinden op een speciaal bij dit boek ontwikkelde website. 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 27,50
Aantal: Bestellen