Auteur: Adriaan van Dis
Collages: Harald Vlugt
Ontwerp: Mart. Warmerdam
Formaat: 23.7 x 16.8 cm
Uitgave: genaaid, gebonden. (hard cover), 48 p., 16 fc afbn., audio cd
ISBN  978-90-78670-04-9

‘Totok II’ is een project van schrijver Adriaan van Dis en beeldend kunstenaar Harald Vlugt in samenwerking met 99 Uitgevers/Publishers.
In 1996 publiceerde Uitgeverij Herik te Landgraaf de bundel ‘Totok’ met tien gedichten van Van Dis en evenzoveel collages van Vlugt. Met de jaren schreef Van Dis zes nieuwe gedichten met het zelfde thema. Dit vormde de aanleiding tot een nieuwe, aangevulde uitgave: ‘Totok II’. Harald Vlugt maakte collages bij de zes nieuwe gedichten. De bundel bevat verder een audio-cd met alle, door Van Dis voorgelezen gedichten. 

Schrijver Adriaan van Dis (Bergen, 1946) bezocht pas op zijn vijftigste voor het eerst 
Indonesië – het land waar hij volgens eigen zeggen was ‘gemaakt maar niet geboren’. Wie zijn autobiografische roman ‘Indische duinen’ kent, weet dat Van Dis een bijzondere band heeft met deze voormalige kolonie. Een deel van zijn familie is er geboren en heeft tijdens de oorlog in Japanse interneringskampen gezeten. Het ‘vredeskind’ Adriaan groeide op in een repatriantenhuis in Bergen aan Zee waar de herinnering aan het verloren paradijs spring­levend werd gehouden. Van Dis schreef naar aanleiding van zijn reis door ‘het land van horen zeggen’ een aantal indringende gedichten. ‘Zelden kwam mijn jeugd zo dichtbij als in het land van mijn ouders’. De gecompliceerde relatie van de zoon met zijn vader wordt ook hier, net als in ‘Indische duinen’ en ‘Familieziek’, voelbaar. De titel ‘Totok’ (‘buitenstaander’) slaat zowel terug op de Hollander in Indië als op de tragische ik-figuur die verwoede pogingen doet ‘er bij te horen’.

De eveneens in Bergen (NH) geboren kunstenaar Harald Vlugt (1957) maakte collages bij de zestien gedichten van Van Dis. Om aan het juiste beeldmateriaal te komen, kocht hij op een veiling meerdere geïllustreerde antiquarische boeken over Nederlands-Indië. Zo versneed hij oosterse palmbomen met Hollandse schaatstaferelen. Zijn collages zijn geen letterlijke illustraties bij de gedichten, maar eerder associatieve verbeeldingen. Hij weet daarmee steeds feilloos aan te sluiten op de zintuiglijke waar­nemingen in Van Dis’ poëzie.

 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 23,50
Aantal: Bestellen