Al vijf jaar maakt kunstenaar Christiaan Kuitwaard wekelijks een white box painting: een geschilderd stilleven van een in een open kist geplaatst voorwerp. Kuitwaard schildert naar de directe waarneming, zonder voorstudie, ondertekening of foto en merendeels zonder optische hulpmiddelen. Langzamerhand is dit project groter en bekender geworden, onder andere door een tentoonstelling in 2014 van 160 white box paintings in Museum Belvédère in Heerenveen en door een wekelijks bijgehouden blog.

Bij 99 Uitgevers/Publishers verscheen onlangs het boek over dit bijzondere project. Het bevat een compleet overzicht van alle white box paintings die Christiaan Kuitwaard tot april 2016 schilderde. Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, schreef hiervoor o.a. een tekst.

Verschillende werken van Christiaan Kuitwaard werden  door Joost Zwagerman geselecteerd voor de tentoonstelling Silence Out Loud (t/m 12 juni 2016) in Museum Kranenburgh, Bergen. Kuitwaard: “Joost kwam een paar keer bij mij langs. Hij kon razendsnel stil kijken. Met een goed oog ook. Hij kocht twee schilderijen en zocht er vijf uit voor de tentoonstelling in Kranenburgh. (–) Expressieve schilderijen met weinig beheersing passen niet bij mij. Stilte is mijn grondtoon. Stilte zit voor mij ook in de dingen, een stoel, interieur, kop en schotel. Die probeer ik te vangen. Soms maak ik een schilderij te luidruchtig en dan werk ik er net zo lang aan tot ik het stil krijg. Het mag niet doods worden. Dat is lastig. De grootste vijand van stilte is saaiheid.”

In het voorjaar van 2017 heeft Christiaan Kuitwaard een solotentoonstelling in Museum Belvédère in Heerenveen.

 

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 19,50
Aantal: Bestellen