Verschenen: januari 2012
Tekst: T. de Rijk, B. Rijkschroeff
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 24 x 17 cm, hard cover, 96 p., 50 fc ills. 
ISBN: 978-90-78670-21-6 

In bijna elk Chinees-Indisch restaurant kom je ze tegen: aquaria. Drie jaar lang reisde Bjorn Staps (1975) heel Nederland door en legde dit exotische fenomeen vast in een fotoserie, die hij de beeldende titel ‘Stromend Geluk: Aquarium Oriental’ meegaf.
Volgens de Feng Shui filosofie zorgen de vissen in het water door hun beweging voor stroming in het energie-veld wat geluk en zakelijk succes brengt. Maar doordat steeds minder restauranteigenaren dit geloof nog aanhangen, het schoonmaken te veel werk vinden of overstappen op fusion, wok of all-you-can-eat-sushi, verdwijnen de aquaria langzaam maar zeker uit de restaurants. 
‘Stromend Geluk: Aquarium Oriental’ is niet alleen een boeiend visueel verhaal over een bijzonder cultureel fenomeen, maar ook een waardevolle registratie van een typisch Nederlandse eetcultuur die bijna ongemerkt aan het verdwijnen is.
Met essays van hoogleraar Design Cultures Timo de Rijk  en IOC directeur Boudie Rijkschroeff over hoe de Chinees- Indische keuken decennialang vrijwel elke Nederlander voor zich wist te winnen – totdat de smaak veranderde.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Published: 2012
Text: T. de Rijk, B. Rijkschroeff
Design: Mart. Warmerdam
Edition: 24 x 17 cm, hard cover, 96 p., 50 fc ills. 
ISBN: 978-90-78670-21-6 
Pice: € 19,50

Aquariums are a common fixture in numerous Chinese restaurants. For three years, Dutch photographer Bjorn Staps travelled around the Netherlands in search of this exotic tendency – one that adheres to the feng shui belief that the movement of fish through water stimulates energy flow for successful business and luck. 

Nowadays, aquariums are slowly disappearing from Chinese restaurants, as many either go out of business or change into more trendy fusion, wok or sushi establishments. The book not only visually narrates aquariums as cultural phenomena, but also documents a typical cuisine that is slowly disappearing in the Netherlands, almost unnoticed.

English summary.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk: € 14,95
Aantal: Bestellen